Bunele maniere la birou. Altfel.
E minunat ca un bărbat să deschidă ușa unei femei la intrarea în firmă, dar bunele lui maniere care îi țin ei ușa deschisă ar trebui să-i țină și lui gura închisă, în caz că politețea l-a dus mai departe de un raport reușit prezentat șefului și la care au lucrat amândoi!
E senzațional să vorbești mereu evitând cuvinte catalogate drept “vulgare”. Reține, însă, că nimic nu e mai vulgar decât “să vorbești pe cineva”. Indiferent cât de elegant te exprimi când îl sapi.
Subordonarea față de șef este normală. Când cineva conduce, alții îl urmează, îl ajută, sau dispar. Nu e nimic nedemn în subordonare, însă, nu același lucru se poate spune despre slugărnicie. Genul “mă scuzați, aveți o scamă” mi se pare mai puțin manierat decât directețea.
Politețea nu înseamnă minciună. De multe ori sinceritatea dovedește mult mai mult respect.
Diplomația nu înseamnă fățărnicie! A da un răspuns evaziv, sau înghițindu-ți revolta spune multe despre tine. Nu ca profesionist. Ca om.
Ținuta de la job vorbește și despre atitudinea ta față de muncă, dar și față de tine. Dacă o femeie nu este atentă la ce îmbracă (lucru natural) ce încredere poate să aibă un superior că femeia în cauză va da atenție unor sarcini care țin mai puțin de interesele ei naturale? Poți să plătești un om oricât. Nu o să schimbi ce poate, doar ce e dispus să facă.
Regina Maria spune că o femeie trebuie să aibă grijă să rămână femeie chiar și atunci când e nevoită să joace rol de bărbat. Tradusă în ținute office, această idee exprimă foarte bine o nevoie de întoarcere la ținute feminine, dar, atenție, la birou există și prea scurt, și prea decoltat.
E o mică diferență între o ținută feminină și una provocatoare.
O femeie adevărată trebuie să știe să le poarte pe amândouă, dar mai ales când. Și unde.
Vezi colecția YOKKO Office aici.
Guest Post by Radu F. Constantinescu
Tu ce parere ai?