SABINNE

Sabina Georgescu

  0742209629

  @sabina_georgescu

 contact@sabinne.com

  SABINNE

  SABINNE.com

SABINNE

by Sabina Georgescu

Interviu de Gianina Corondan pentru YOKKO
www.gianinacorondan.ro


G: Ce meserie ai și cum ai ajuns la design?

S: De la mate-info la design, via sociologie, studii politice și diplomatice, toate etapele prin care am trecut până acum și-au lăsat amprenta asupra mea. Cu toate acestea, pasiunea pentru design a fost mereu o parte din mine. Sunt etern fascinată de tot ce înseamnă meșteșug și artă. Mă atrag lucrurile lucrate minuțios și cu dedicare. Masterul de Strategii de modă și Costum pe care l-am absolvit în 2019 în cadrul Universității de Artă București, a fost o experiență care a completat formarea mea ca designer vestimentar. Însă cred ca e important să continui să te dezvolți, să rămâi conectat la domeniul în care activezi tot timpul, pentru a-ți atinge maximul de potențial.

G: Cum ai descrie produsele tale? Ce se detașează la ele?

S: Creațiile mele păstrează anumite linii clasice, dar sunt îmbogățite de efecte tridimensionale obținute prin manipularea materialelor, brodaj, structuri volumetrice, alăturări neașteptate de texturi. Cu fiecare proiect, includ elemente noi. Diferența este în detalii. Insist asupra finisajelor, pentru a crea ceva cu adevărat unic. Elemente arhitecturale, îmbinate cu cele organice conferă echilibru pieselor.

G: Cum este o zi împlinită pentru tine?

S: În principiu, orice zi petrecută în atelier, creând, este o zi împlinită. Chiar dacă lucrurile nu ies din prima, important este procesul. Conform principiului ”n-aduce anul, ce aduce ceasul”, unele zile pot să nu fie foarte promițătoare la început, dar să existe acel ceva care poate să schimbe parcursul în mod favorabil. Dacă am măcar un moment în care râd cu poftă, acea zi nu e total pierdută.

G: Care a fost cea mai mare reușită a ta din domeniul designului?

S: Gândindu-mă în urmă, nu reușesc să mă decid. Am simțit diferit fiecare etapă, fiecare succes (sau ceea ce am considerat eu a fi succes). Poate faptul că proiectele dezvoltate de mine au fost premiate doi ani la rând de International Design Awards și C-Idea, în cadrul unor competiții internaționale de profil, participarea la Romanian Design Week, titlul de ”best designer” acordat de revista Atelierul, faptul că am colaborat cu artista Kimbra, câștigătoare a două premii Grammy, pentru concertul susținut la București, sau bucuria din ochii fiicei mele atunci când rochia visurilor ei devine realitate - toate au o insemnătate pentru mine. Toate sunt repere care mă ajută să continui.

G: Care este portretul clientului tău?

S: Creez pentru persoane libere în gândire, capabile să dea o interpretare proprie pentru tot ceea ce aleg să îi înconjoare. Ele au un stil propriu, asumat, concret, sunt deschiși la nou, mereu în contact cu mediul în permanentă schimbare.

G: Cum ți-ar plăcea să arate piața de design național și internațional?

S: Acces facilitat pentru tineri designeri la târgurile internaționale de design sau prezentări (chiar dacă momentan nu știu în ce măsură se mai organizează). Costurile sunt încă foarte mari pentru cei care se află la început de drum. Pe plan național, mi-aș dori să existe un soi de ”bresle”, să existe cumva o organizare. Este foarte dificil de răzbătut de unul singur și asta o știe orice om creativ, talentat care a încercat în mod corect să se autosusțină din munca sa artistică.

G: În ce măsură apreciază românii ceva “made în România”? Dar străinii?

S: Cred că românii cu care am intrat eu în contact apreciază lucrurile făcute aici, mai ales în domeniul creativ. Există probabil și o altă categorie care sunt mai orientați către piețele din afară. Referitor la străini, nu am reperat vreo ”tresărire” atunci când află că sunt româncă sau că produsele SABINNE sunt românești. Importante sunt profesionalismul meu și calitatea produselor care ajung la ei.

G: Cum ți-a fost în carantină? În ce fel a afectat munca ta de designer?

S: Glumeam des în momentele când lucram la câte un proiect că sunt în autoizolare. Pentru mine nu a fost o diferență majoră în ritmul de lucru. Ba chiar am fost recunoscătoare că m-am putut ocupa de ideile pe care niciodată nu aveam timp să le pun în practică. Mi-au lipsit însă evenimentele la care participam sau pentru care mă pregăteam și acea ”febră” a deadline-ului. Pare ciudat, dar atunci când nu mai există deloc presiuni externe, procesul de lucru poate avea de suferit.

G: Ce ți-ar plăcea să spună lumea despre Vitrina YOKKO, împodobită și cu produsele create de tine? Cum ai vrea să reacționeze? Ce ai mai adăugă?

S: Să se oprească din drumul lor obișnuit, să se uite, să aibe o reacție. Bineînțeles, să își dorească să probeze, să afle mai multe despre produse/brand etc, ar fi de ajutor.

G: Cum va arăta lumea modei în viitor?

S: Diversitate și sustenabilitate. Cred ca acestea sunt cuvintele de ordine. La nivel personal, am speranța că industria modei va fi mai asumată, că se va pune mai mult accent pe calitate și nu pe cantitate. Mi-aș dori să văd colecții mai rare, dar mai creative. La nivelul pieței, aș aprecia dacă s-ar mai domoli această goană după tendințe și s-ar orienta către un consum mai responsabil de fashion.

© 2020 YOKKO. Toate drepturile rezervate. Developed by Web Future